I regi af Conducive Space for Peace (CSP) har jeg siden starten af 2024 haft samtaler med en lang række aktører og organisationer i Danmark, der arbejder med ligebehandling af Inuit/grønlændere i Danmark, og vi har nu fået penge til at igangsætte et projekt, der skal skabe rum og mulighed for erfaringsudveksling, videndeling og idéudvikling blandt disse organisationer og aktører. Målet er at gøre endnu mere for at bekæmpe fordomme og diskrimination og i stedet sikre ligeværdighed og ligebehandling af Inuit/grønlændere i Danmark. Fra vores side i CSP bidrager vi med erfaringer fra vores arbejde med at addressere uligheden mellem det globale nord og det globale syd i internationale institutioner som FN og europæiske donorer. Den systemiske ulighed og racisme i det internationale system ligner på mange måder den ulighed, der er forankret i det danske system i forhold til Inuit/grønlændere. Og det sære ved de to ’systemer’ er, at de er befolket af mennesker, som dybest set ønsker for at ’gøre en forskel’. Hvis du vil vide mere om vores arbejde omkring strukturel racisme og ligebehandling af inuit/grønlændere i Danmark, kan du læse denne artikel.

Mit arbejdsliv har ikke formet sig som et logisk karriereforløb. Jeg er klassisk iværksætter på den måde, at jeg er langt bedre til at få idéer og starte ting – organisationer, afdelinger, projekter – end til at varetage den daglige ledelse af en organisation. Conducive Space for Peace (CSP) startede jeg, fordi jeg havde oplevet indefra, hvordan ’bistandssystemet’ har bibeholdt den koloniserende logik og topstyring, og derfor ikke formår at støtte lokale aktører på måder, som passer til deres behov. Det er naturligvis en generalisering men én der underbygges af det faktum, at kun et par procent af udviklingsbistanden når frem til de mennesker, man forsøger at hjælpe. Internationale ’eksperter’ bliver stadig anset for at være dem, der ved hvad problemet er, og hvordan det skal tackles, selvom lokale aktører har opbygget viden og innovation i den lokale kontekst i årtier. Jeg var selv sådan en ’ekspert’, da jeg i begyndelsen af 2010’erne boede i Nepal og var fredsopbygnings- og menneskerettighedsrådgiver på vegne af Danida. Stort set alt hvad jeg har lært om fredsopbygning, har jeg lært af lokale fredsopbyggere – i Nepal, Kenya, Columbia, og andre konflikt-ramte lande.

Georg Owuor har været en stor inspiration for mig. Han grundlagde en NGO, der bl.a. arbejder med at holde politikere og myndigheder ansvarlige, så alle behandles lige, og med at forebygge konflikter i forbindelse med valg.

En tidlig morgen i 2019 gik jeg med en lille gruppe fredsopbyggere fra det sydlige Afrika en tur i bjergene. Svedige ankom vi til en lille landsby-kirke, satte os, kiggede rundt, og der, overfor mig, sad Desmond Tutu.

Ricardo Esquivia har grundlagt et regionalt forsoningsnetværk i Montes de Maria regionen i det nordlige Columbia. Det er i høj grad hans fortjenest, at der i denne region har været fredeligt igennem mange år.

Vi står i en brydningstid, hvor verden er under radikal forandring. Spørgsmålet er ikke, om det globale samarbejde kommer til at forandre sig radikalt, men mere hvordan forandringen kommer til at se ud, hvor vi lander efter de turbulente geopolitiske forskydninger. Vi kan kun være med til at forme det fremtidige globale samarbejde, hvis vi forholder os til, hvor vi er på vej hen, og hvordan vi kan påvirke det globale samfund. Det er os selv, der bestemmer, om vi vil være med til at forme fremtiden, eller vi vil stille os på sidelinien og se på. I 2024 faciliterede Conducive Space for Peace en fremtids-scenarie-proces med 25 civilsamfundsaktører primært fra det globale syd, og vi udviklede fire scenarier for hvordan globalt samarbejde kommer til at se ud i 2035. Vi bruger nu scenarierne til at skabe dialog, blandt regionale netværk i Afrika såvel som i FN i New York, om hvordan vi hver især kan påvirke udviklingen i retning af det samfund, vi ønsker os. Klik her for at læse mere om scenarierne.
En del af mit virke i Conducive Space for Peace er at udvikle ny tænkning om og metoder til at forandre systemer, der er præget af strukturel ulighed og racisme. Det er der kommet en række publikationer ud af, som vi bruger til at inspirere andre internationale organisationer og lokalt forankrede aktører og netværk, der alle har en rolle at spille som forandringsagenter for at skabe bæredygtig fred og ligeværdighed. Selvom vi er et lille team i CSP, tænker vi meget forskelligt, og det er godt i forhold til at skabe ny tænkning. Også vores mange års erfaring med at arbejde med fredsopbygning og menneskerettigheder kombineret med inspiration hentet fra naturens fantastiske strukturer og mekanismer skaber grobund for nytænkning.
